Monday

kejam gila kau orang

kehidupan sebagai seorang pelajar perubatan di Royal College of Surgeons semakin menyempitkan ruang masa dan hidup seorang perempuan bernama Run. dan dia tahu dia tak ada pilihan lain, selain terus cuba dan cuba untuk sukakan jurusan ini.

tak kira batinnya dia suka atau tak,
zahirnya dia tetap kena suka.
bagi orang-orang yang tatap dia gembira.
yang harapkan dia gembira.
yang hendakkan dia buat menantu gembira.

"seronoknya ada anak jadi doktor."
"awak, saya nak kahwin dengan doktor tahu."
"antara yang belajar dalam negara dengan yang bakal doktor luar negara, mesti mak mentua pilih yang bakal doktor."
"my mom and i prefer the one bakal doktor yang tengah study kat ireland tu."
"kau tu dah makan duit kerajaan, kalau balik negara sendiri tak jadi doktor juga memang tak gunalah."

mampus.

kata-kata ini, dari yang paling lembut sampai yang paling keras, semua bagi beban bertimpa timpa atas kepala hotak budak perempuan bernama Run ini. dia ada satu kepala ja. dan semua benda kau nak timpakan atas kepala dia pasal apa?

nak tunggu sampai kepala dia pecah sebab dah tak larat nak hadap semua ni baru kau orang nak berhenti?
kejam.
kejam gila kau orang.


mood: tengah mimpi sayapatah dibukukan.
tengok sama ada ini mimpi betul atau mimpi mainan syaitan.

3 comments:

Martini Muaz said...

sebenarnya aku tengah bersyukur lah sebab aku tak dapat course gila macam ni ahahaha

alah macam mak aku kata, Tuhan dah tentukan arah hidup kau, buat yang terbaik kau mampu.

D-SIM said...

-.-

xpe, kita enjoy je duit biasiswa haha

saye kerink said...

Assalamualaikum. Run!
Aku tahu... pressure gila jadi kau sekarang ni. Aku tahu kau pursue medicine sebab harapan keluarga. and kau pernah cakap dulu, walau kau minat lain, tapi kau pilih juga ke medicine ni sebab insyaAllah akan dapat keberkatan dari parents semua.

Aku rasa, ini one of curves dalam laluan kelabu kau. kelabu as in jalan tar like la. haha. where akan ada bendul yang akan membuatkan kau tekan break sikit sikit waktu tengah laju, so that kau tak melayanggggggggg.. haha. And ada time naik bukit, where kau kena tekan minyak lebih sikit untuk ia naik. Kadang2, walaupun 100km/h dah meter tu, but kenderaan masih bergerak macam 60km/h, slow tak apa, janji berjalan.

Allah mentioned two times dalam Surah Al-Insyirah, ayat 5-6, "..sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.."

Aku tak rasa macam ada kaitan pun apa yang aku bebel dengan post kau. Hahah. Just, kalau medicine ni bukan untuk kau sekalipun, every second sepanjang kau studying medicine, adalah nikmat yang only the chosen one je dapat rasa.

About peoples punya suara2 sumbang-sumbing yang lagi menyesakkan kepala, treat it like masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Mana yang baik, make it stay. Mana yang sh*t, Middle-finger for youuu babehh! hahaha. *don't do this for real, only imagination*

Macam ni, aku macam takde idea pulak nak bagi ayat apa. Hahaha. Selalunya macam bertih jagung. Takpe, I know semakin hari, makin harder studying medicine tu. Do semana yang kau mampu. And ask for His help.. And whenever kau rasa down, grab Al-Quran, recite Surah yang boleh tenangkan diri. Like Surah Al-Insyirah. Oh and, recite "Laa hawla walaa quwatta illa billah", There is no strength nor power but in Allah. ;]

Then u can buat Tahajjud ke or solat2 sunat lain. Or just, zikrullah.. ORRRR, buat macam aku, listen to playlist Zikrullah. haha. Pastu bila sensorang dalam bilik, solat bertemankan dendangan zikir perlahan, boleh dissolve completely. heheh.

Anyhow, ALL THE BEST! Take Care Nur! ;]