Friday

Segmen #RunNakKurus : Resipi tiramisu mudah dengan kek span yang dibuat sendiri

hello!

sekali lagi ingin saya tegaskan sebelum kita pergi lebih jauh, blog ini hanya memberi tutorial tentang perkara-perkara mudah yang terlalu mudah tahap pemalas gila jadi result nya juga tidaklah boleh diletak harapan yang terlalu tinggi. jika sebelum ini saya pernah berkongsi resipi kek dalam mug paling mudah di dunia, kali ini saya kembali lagi dalam segmen Run Nak Kurus dengan resipi kek tiramisu pula. again, resipi ini yang paling mudah di dunia!

bahan-bahan yang anda perlukan:

  • 2 sudu kecil menggunung serbuk kopi (yang larut sepenuhnya, contohnya Nescafe ialah pilihan bijak)
  • cream cheese / soft cheese ~200g
  • whipped cream sekotak kecil (kira-kira lebih kurang banyak sedikit daripada cheese)
  • gula ~ setengah cawan
  • serbuk coklat (serbuk coklat saya habis, saya ganti dengan melted Nutella sebab saya emotionally attached to Nutella)
  • kek span
tak ada kek span? fret not! sebab saya akan berkongsi resipi kek span paling senang di dunia yang cuma mengambil masa 5 minit! muahahahaha. resipinya lebih kurang saja dengan resipi mug cake yang pernah saya kongsikan, tapi tak apa, saya boleh kongsikan sekali lagi!

bahan-bahan yang anda perlukan (untuk kek saiz mug kaca biasa):
  • 2 sudu besar menggunung tepung gandum
  • ~ 1/2 atau 1 sudu kecik baking soda
  • sebiji telur
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2 sudu besar susu segar (kalau nak sihat, boleh guna unsweetened soya atau almond milk)
  • sedikit esen vanilla
  • sedikit cinnamon powder (optional, tutup bau telur)
  • madu / sedikit gula - untuk manis
  •  ----- mixture anda akan jadi tak berapa likat. biar dia macam cair-cair sikit, so takdelah kek keras serupa brownies nanti hikhokhikhok.
  • rasa! cukup manis ke tak. kalau tak cukup manis, boleh tambah gula. kalau terlebih manis tahap Nauzubillah, boleh lah awak bersedia air masak lebih sikit masa makan nanti kahkah.
letak dalam microwave. microwave dengan Medium Heat selama 2 minit atau sampai kek anda masak. kalau untuk buat tiramisu, bolehlah buat lebih sikit kek. kalau saya, saya cuma duakaliganda kan jumlah tepung, susu dan minyak. telur still guna sebijik sebab taknak membazir LOL

ok bila dah siap buat kek, boleh lah pergi sejukkan sekejap. sambil tu,
  • bancuh 2 sudu kecil menggunung serbuk kopi dengan air panas secawan. kalau tak berapa suka kopi, boleh buat cair sikit. tak payah letak gula.
seterusnya, masa untuk buat krim!
  • 200 g cream cheese, pukul bersama sekotak whipped cream, dan setengah cawan gula. ini sebenarnya depends kat banyak mana awak nak krim tu. banyak sangat takut membazir pula kan.
  • saya nak sikit je, jadi boleh je saya letak 100g cream cheese, campur whipped cream yang jenis spray tu banyak sikit dari cheese, tambah gula.
  • rasa cukup manis ke tak. boleh buat manis sikit sebab kek yang buat sendiri tadi tak berapa manis.
  • pukul (pakai sudu je pun boleh) sampai sebati.
bila dah siap krim, ambil bekas apa-apa yang awak nak.
  • potong kek lebih kurang 2 cm ketebalan, letak sebagai first base.
  • renjiskan bancuhan kopi tu rata-rata kat atas kek.
  • tutup first base of cake dengan krim yg awak buat tadi.
  • taburkan serbuk coklat atau melted nutella
  • letak kek sebagai 2nd base. ketebalan sama lebih kurang 2cm
  • tutup kek dengan krim
  • serbuk coklat atau nutella
  • ulang sampai penuh bekas / adunan habis.
  • paling cantik kalau diakhiri dengan campuran krim tadi, lepastu hias dengan sedikit serbuk coklat
  • sejukkan ~3 jam atau kalau tak tahan sangat, makan jelah.
home-made Nutella Tiramisu in a Nutella jar

okay dah siap! enjoyyyy.

No comments: